FOTO: BJØRN STEINAR DELEBEKK, VG

TEKST: ARILD SANDVEN
 
Mathias Eckhoff drar til VM-kvalifisering i Angola, som assistentcoach for hjemmelaget.

Søndag ledet han Bærum Basket til den fjerde BLNO-seieren på rad. Samtidig ble det klart at Mathias Eckhoff overlater trener- og coach-ansvaret til assistent Per Tøien i de fire neste Bærum-kampene – mot Frøya og Fyllingen i Bergen til helgen, Kongsberg Miners i Nadderudhallen tirsdag 21. og Tromsø Storm på bortebane søndag 26. november.

- Jeg reiser til Angola onsdag, bekrefter 48-åringen.

Han var head coach Will Voigts assistent for Nigerias landslag som vant Afrikamesterskapet i 2015 og kvalifiserte seg til OL i Rio de Janeiro 2016. Der vant Nigeria sensasjonelt over puljevinner Kroatia (90-76), og tapte etter jevne kamper mot Litauen (80-89) og Spania (87-96).

- Men nå ønsket de nigerianske coacher, og så er Angola kommet på banen. De vil bygge et nytt landslagsprosjekt, forklarer Eckhoff.

Voigt (41) er engasjert for de neste fire sesongene, med to hovedmål: VM-sluttspillet i Kina i september 2019 og OL i Tokyo juli/august 2020.

Amerikaneren, som hadde sin første head coach-jobb med Ulriken Eagles i 2003 til 2006, var Mathias Eckhoffs assistent på det norske landslaget.

Nå har Will Voigt igjen valgt å ha med seg Eckhoff på laget. Og Angola er ikke noe steg tilbake for den samkjørte trenerduoen, snarere tvert imot:

Angola er mestvinnende i Afrikamesterskapet, og har vunnet 11 av de 14 siste mesterskapene.

Angolanerne har vært med i de fire siste VM-sluttspillene, men etter fem OL på rad klarte de ikke å kvalifisere seg verken til London-OL i 2012 eller Rio de Janeiro i 2016.

Angola tapte finalen i Afrikamesterskapet i 2015 for Voigt og Eckhoffs Nigeria (65-74), og ble skuffende slått ut i kvartfinalen i årets mesterskap i Tunisia i september, med tap for Senegal.

Nasjonen ligger også høyest av de afrikanske på FIBA-rankingen, på en 23.- plass.

Angola er kommet i kvalifiseringsgruppe med Egypt, Marokko og DR Kongo, og åpner mot Marokko hjemme i hovedstaden Luanda fredag 24. november.

Søndag ble Voigt presentert som ny landslagssjef etter angolanske Manuel Silva «Gi», på en pressekonferanse i Luanda. Der ble også utnevnelsen av assistentene Mathias Eckhoff, Sérgio Cristóvão og John Bryant, fysisk trener Nataniel Lucas og talentspeider Emmanuel Mavomo offentliggjort.