DE GRUNNLA SANDVIKA BBK FOR 50 ÅR SIDEN

Åtte av de 11 som var med på stiftelsesmøtet for Sandvika Basketballklubb 2. juni 1967 stilte på jubileumsfest i Gamle Politistasjon i Løkkeåsveien lørdag. Sammen med gamle og noe yngre helter fra klubbens 50 aktive år, dagens ledere, mange trenere, lagkontakter og foreldre, og representantene for Norges Basketballforbund, NBBF Region Øst og Bærum kommune.

- Da vi stiftet klubben på Valler Gymnas i 1967, drømte jeg ikke om at vi skulle møtes igjen på politistasjonen i Sandvika 50 år senere, sa Jan Petter Hansen muntert.
For alle er han bare “Piter” - gymlæreren på Valler, initiativtakeren og Basketballforbundets aller første formann.

79-åringen fikk stående applaus fra alle de 62 øvrige festdeltakerne da han ble introdusert av kveldens selvskrevne toastmaster og historieforteller Tor Christian Bakken, som også var i jubileumsfestkomiteen sammen med Anita Holan og Arild Sandven.

8 AV 12 FRA 1971-LAGET!
-------------------------------------
Til stede var mange av spillerne fra kvinnelagene som brøt Bærum Basketballklubbs hegemoni og vant NM-gull tre år på rad i 1978, ‘79 og ‘80, og herrelaget som sikret Sandvika dobbelttriumf i 1980.

Bildene av vinnerlagene var stilt opp på et bord, der også gamle årsberetninger og programmer hadde fått plass.
Og kanskje aller mest imponerende: Fra herrelaget som vant klubbens aller første seriemesterskap i sesongen 1970/71, var åtte av de 12 spillerne på bildet også til stede på festen!

- Jeg kom fra håndball, men ble ganske fort hekta på basket, fortalte kvinnelagets største profil, Hilde Oftedal.
- Her kunne man ikke bare løpe som i håndball, men måtte stoppe i tide, unngå å kollidere med dem foran deg, ha kontroll og oversikt. Man må egentlig være litt smart for å kunne spille basket, sa Hilde til stor jubel fra forsamlingen.

Hun fikk også gulltrener Kjell Dagestad med på å vise sliding-øvelsen, som han levde seg godt inn i og raskt havnet på gulvet i festsalen.

MARSIPAN-JENS
-------------------------
- Det var også veldig sosialt, presiserte Hilde, med “øl og en lille" i pausen i Danmark og ikke minst Sandvika Basketballklubbs tradisjonelle julecup, med handicap-system.

Forresten: hvorfor ikke gjøre et forsøk på å blåse nytt liv i den gamle tradisjonen?

Og selvfølgelig kom historien om globetrotter og basketballspiller Jens Riisnæs, fra julecupen. Tor Christian Bakken var der også og tok detaljene:

- Han spilte for Drammen i kvartfinalen i julecupen, det var tidlig på ‘70-tallet og Drammen som hadde 24 poeng i forsprang ledet lenge klart mot Ullern. Og selv om Ullern tok innpå, vant Drammen da Harald Sommerfeldt bommet på den ene av sine to straffer i sluttsekundene. Da tok Jens fatt i en marsipangris i bagen og kylte den ut i pur glede over seieren, så den føk gjennom den enorme ruten i Nadderudhallen så glassbitene suste ned som bajonetter.
- Heldigvis var det ingen personer rett under, men det tok uker og måneder å reparere. Og de neste årene, hver gang det kom lag fra Drammen til julecupen, passet vaktmesteren i Nadderudhallen på å inspisere alle bagene for marsipangriser, fortalte Bakken.

Representantene fra forbund, region og kommune kom med gaver, i tillegg til rosende taler.
Norges Basketballforbund ga en sekk med miniballer, NBBF Region Øst tre gratis Trener 1-kurs og Bærum kommune en flott blomsterbukett.

STOLT OVER U16-NM
-------------------------------
- Jeg er beæret over å være invitert hit i kveld. Sandvika er en klubb som gjør med ydmyk, med den basket-CV-en dere har organisatorisk og sportslig, fastslo NBBF-president Jan Hendrik Parmann.
- Det er én av veldig få klubber som ble grunnlagt før Norges Basketballforbund. Honnør til Piter, gymlæreren på Valler som satte i gang det hele. Dere har hatt ni formenn eller presidenter i Basketballforbundet. Dere har syv NM, fire for senior, ble de første norske vinnerne av Scania Cup med U18-guttene i 2007 og er det eneste norske laget som har gått videre i Europacupen, oppsummerte presidenten.

Sandvika slo ut finske Pelikarhut i første runde i 1980, og fikk oppleve å møte storlaget Zalgiris fra Kaunas i neste runde. Med fullsatt Nadderudhall, og deretter bortekamp og tap 67-114 foran 5000 tilskuere i Litauen. Og litauisk-transkriberte navn på Sandvika-spillerne i programmet.

Men det er U16-guttas ferske gull og Sandvika Basketballklubbs arrangement av mesterskapet i vår som har gjort aller størst inntrykk på NBBF-presidenten.

- Jeg var stolt som en hane da jeg hadde med meg idrettspresident Tom Tvedt på finalene for å dele ut premier. Fullsatt i Bærum Idrettspark, spektakulære finaler og klinkende klart et arrangement som var et signal til idrettspresidenten om at vi driver veldrevet og storslått selv i et U16-mesterskap. Vi har et enormt vekstpotensial her, og Sandvika har også lagt lista for fremtidige arrangører, presiserer Parmann.

NI NBBF-PRESIDENTER
----------------------------------
Sandvika BBK har hatt seks formenn eller presidenter i Norges Basketballforbund:
Jan Petter Hansen, Per Diesen, Kjell Dagestad, Stein Reegård, Tor Christian Bakken og Grete Johansen, i tillegg til at Leif Bråten, Terje Holm og Rudi Holt som representerte andre klubber i sine lederperioder.

Sandvika er størst i Region Øst med 21 lag i seriespill, og Mark DiGiacomo – som trente klubbens herrelag i 1985/86 og var coach for årets gullvinnere i veteran-NM (!) – roste klubben:
- Dere er til stor inspirasjon, og nøler ikke med å påta dere oppgaver og verv for regionen, understreket DiGiacomo.

Dag Stien, avdelingsleder for idrett i Bærum kommune og mangeårig toppspiller for Asker, vant sitt første NM da han spilte for Sandvika i årets veteranmesterskap.
- Det var innmari hyggelig å bli invitert hit, for det Sandvika gjør for basketball og den betydningen klubben har i kommunen, er helt unik, sa Stien.
- Med engasjementet, aktiviteten og kompetansen dere har, har dere bidratt til at Bærum fortsatt er en basketkommune. Det er med stor ydmykhet jeg gratulerer dere med 50 år, la han til.

Stien presiserte også at det er 50 år siden han begynte å spille basket på Torstad.
- Min relasjon til Sandvika den gang var en av mine første kamper på Torstad skole, da Sandvika hadde Piter som lagleder. Men vi vant, Åsmund! sa Stien, henvendt til Åsmund Berge.
Kommunens mann hadde også ros til Kjell Dagestad, fra ‘74-årgangen som utgjorde Norges første juniorlandslag, med Dagestad som trener.
- Vi hadde samling på utebanene ved det som nå er Rosenvilde videregående skole, og møtet med Kjell gjorde betydelig inntrykk. Jobben du gjorde var enestående, og det var mitt første møte med en proff trener, fastslo Dag Stien.

FOREGANGSKLUBB FOR JENTER OG KVINNER
---------------------------------------------------------------------
I sin tale gikk Jan Petter Hansen – “Piter” – gjennom de første årene, og stiftelsen.
- Jeg var nybakt gymlærer i 1960 og fant ut at håndball ikke egnet seg som idrett i en 10 x 20 meter stor gymsal. Vi hadde ikke regler eller noe å forholde oss til, så det var et nybrottsarbeid. Men det var flere som hadde vært i USA og som var veldig forutseende og hadde fått tilsendt en del regler, sa han, og fortalte videre at tyngdepunktet flyttet seg fra Valler til Eikeli.
Ullern vant det første norgesmesterskapet i 1968, men Bærum BBK de ti neste for menn og ni på rad for kvinner.
OSI og NTHI var også sentrale lag i de første årene.
- Men det var behov for en ny klubb i Bærum, fastslo Piter, og 2. juni 1967 ble Sandvika Basketballklubb stiftet på Valler Gymnas, med Ola Brekken som klubbens første formann.
- Vi var en foregangsklubb også for jenter og kvinner, presiserte Piter. – Så vi må kunne si vi har gjort en stor innsats i likestillingens navn. Og vi hadde aller flest yngre lag i seriespill.

Det har altså Sandvika BBK også i dag, 21 lag – hvorav ni jentelag.

- Vi hadde et fantastisk samhold, fortalte Hilde Oftedal.
- Vi satt i sekretariatet for gutta og de satt for oss. Vi måtte jobbe det, og alle måtte bidra. Det syntes vi var kjempefint.

Tor Christian Bakken minnet om at klubben i mange år hadde sin Adelskalender, der alle spillere med minimum 10 poeng var oppført med antall kamper og poeng.
- Den hadde over 1000 navn på ‘90-tallet, men av forskjellige grunner ble den dessverre ikke ajourført. Men det er grunn til å tro at det i dag er over 2000 personer som har spilt basket for Sandvika, sier Bakken.

TEKST OG FOTO: ARILD SANDVEN