PER TØIEN (tekst) og ERIK BERGLUND (foto)

Når et lag får skråblikk av dommerne fordi det er så mye skrik og skrål på vei til garderoben før kamp, er det enten et tegn på at dommerne ikke skriker og skråler så mye i sine garderober, eller at spillergruppa til Bærum faktisk bråker mye – med mening.

Årets Bærum-stall utmerker seg kanskje ikke med å være laget som prater best på banen, men vi prater mye og høyt utenom banen. Til å være en samling med spillere med så varierende interesser utenom basketball som langrenn, fiske, svømming, stup, gambling, damer, langt hår, dataspill, friluftsliv, mat, fotball og festing – er gruppa egentlig en ganske normal ungdomsgruppe. Som liker å spille basketball og som liker å forsøke å bli best.

Stian, 28 år, 183 cm  
Sammen med Keith er Stian den spilleren på laget som er lettest å like – ifølge de andre. Han har også fått én stemme for å være mest høylytt, men den stemmen har han fått av Gaute som har fått alle andres stemme til den utmerkelsen.  Alle ser at Stian jobber hardt – og anerkjenner det. Når lagets beste spillere trener best og hardest, er det et fenomenalt utgangspunkt for prestasjoner.

Keith, 25 år, 195 cm
Noen er bare fine folk. Keith er fin. Sammen med Stian deler han på betegnelsen «most likeable» og han er oftest vurdert som sterkest av alle. Det er han nok også. Også han trener hardt og har ofte et oppmuntrende og positivt råd å komme med til de andre. Som Stian – fin leder.

Peder, 19 år, 204 cm
De andre har ikke trukket fram Peder spesielt på noen egenskaper. Han er verken mest rotete eller mest ryddig, verken mest glad i godteri eller raskest. Bare ett sted er Peder trukket fram: Han er en luring i kortspill. Siden nesten alle andre har trukket fram seg selv som beste kortspiller, ligger det an til noen seriøse turneringer gjennom sesongen. Undervurdert skill: Peder setter gode screener!

Gaute, 20 år, 190 cm
Mest bråkete – uten konkurranse. Gaute høres på trening og i kamp. Han er en svært positiv bidragsyter til kollektiv kommunikasjon og blir også trukket fram som en som er glad i godteri og som kan risikere å komme for seint. Og, som for de andre, har han høye tanker om seg selv som kortspiller. Undervurdert skill: Sleip og frekk på banen.

Benjamin, 19 år, 185 cm
Kun to navn fremkom på spørsmålet om hvem som var lagets største gambler – og Benjamin gikk igjen hos alle! Spørsmålet lot det være åpent om det var gambler på eller utenfor banen, noe mange mente måtte gjelde for Benjamin begge steder. Benjamin har en fortid som Norges beste i pianotiles – og attpåtil nr. 17 i verden. Vi er glade for at det ble mer aktiv idrett og mindre dataspill. Alltid innsats, god bidragsyter til det kollektive både på banen og på alt som trengs utenfor.

Joachim, 26 år, 187 cm
Joachim stikker seg ikke ut slik at det er verd å nevnes av de andre – bortsett fra at han er trukket fram som ryddig og ordentlig. Det er han også. Stø og stabil, rutinert og erfaren.  En fin tilvekst til klubben (og innerst inne må det da være bedre å spille med en pen draktfarge til en forandring?) Joachim gjør det han er god til å gjøre – og ikke mer. Derfor blir det få feil og en til å stole på.

Ulrik, 18 år, 193 cm
Det er tøft å være veteran nå du bare er 18 år og har en hel sesong bak deg på laget, men Ulrik er blitt en som bringer erfaring. Bortsett fra at Stian insisterer på at Ulrik er sterkest (!) på laget, er det bare en egenskap de andre spillerne gir Ulrik. Sammen med Benjamin er han lagets største gambler. Normalt en stø skytter, uredd og positiv, og skjønner det vi forsøker å få til.

Thomas, 18 år, 197 cm
Nok en «Ullern-connection» som følger etter Barkvoll, Bieber og Ulrik. Som de andre mener Thomas at han er den beste kortspilleren i gruppa, men det er det ingen andre som synes. Ellers tror vi ikke Thomas har møtt en motspiller han ikke kan tenke seg å bryne krefter mot. Han er en sann fighter som bringer humør, guts og vilje til gruppa. Undervurdert skill: Treg og tydelig pump fake – som funker!

Chris, 17 år, 185 cm
«Je m’appelle», som Stian kaller ham er vår semi-kanadiske forbindelse. Ung, dyktig, uredd og ambisiøs. Chris kommer til å ha mange gode kamper i år – en sesong etter at han ble tatt opp i a-stallen. Litt underlig, men svært effektivt skudd. Med Chris’ armer er det nok usikkert hvor seriøse de to som har trukket fram styrke som hans beste egenskap er.

Davy, 26 år, 185 cm
Vår French connection som kom nordover med høsten. Ivrig, intens, rask og skuddvillig. Davy har hops og er ikke ufortjent trukket fram av enkelte som lagets raskeste. Vi tror kanskje han har noen utfordringer med helt å forstå hva Mathias mener til enhver tid, men det er det flere som har. Det påstås at han er glad i søtsaker! Davy kommer til å tilføre intensitet og fart – og noen ekstra fouls.

Ole, 18 år, 195 cm
Ole har gått en god skole – bokstavelig talt. Han gjør de grunnleggende tingene riktig, burde vært i landslagsstallen for sin årgang, og kommer til å bli bra. Ingen synes Ole utmerker seg verken positivt eller negativt – og det betyr kanskje at han passer inn overalt? Uredd, tøff og villig til å legge ned det som trengs for å bli virkelig god.

Alex, 24 år, 197 cm
Han kom seint, men svært godt. Dakin bringer innsats, trøkk, et herlig skudd, kraft, vilje og muskler. Han er mannen som må slåss med de største spillerne på de andre lagene. Dessverre fikk vi ikke glede av ham fra starten av sesongen, og i en liten pause må han tilbake til Nederland og fysioterapeut-studier, men vi har ham når det forhåpentligvis når det virkelig gjelder.

Didrik, 18 år, 178 cm
Alle bortsett fra to spillere på laget mener at Didrik er raskere enn Davy – og Davy er rask. Men de samme laget trekker også fram Didrik som den som mest sannsynlig kommer for seint, eller roter mest. Didrik kommer fra egen junioravdeling og bringer fart og penetreringsevne også til a-lagstreningene.

Jacob, 19 år, 194 cm
Jacob følger basketdrømmen og tar konsekvensene av ambisjoner. Han har meldt overgang fra Kjelsås til Sandvika og trener med Bærum. Han utmerker seg med å jobbe hardt – og det sier også de andre – og med stort sett å være en av de to første i hallen til treningene. Det er ikke tvil om at Jacob har omfavnet ønsket om å kommunisere tydelig – kanskje litt tydelig enkelte ganger. Fin fyr!

Sigurd, 17 år, 187 cm
Som Jacob – fra Kjelsås før denne sesongen. Sigurd går på Wang og burde være en naturlig rival til NTG-gjengen Chris, Ole og Didrik – men det er han ikke. Han har sklidd godt inn, fått respekt og viser vilje og evne til å gjøre ting enkelt og (stort sett) trygt. Ambisjoner og evner har gitt ham to kamper så langt, og potensial til å få flere.

Jordan, 19 år, 196 cm
«The Aussie Microwave» er på et års skoleutveksling i Norge. Nok noe forvirret av ‘50’ spilloppsett fra Mathias i starten, men fant raskt ut av ting og bidrar med kraft og humør. Har evnen til å score, viljen til å prøve og forutsetningene for å lykkes. Som 19-åringer på tur flest, er heldigvis oppholdet i Norge mer enn basketball – og det ser ut til at han også trives utenfor banen.  En «happy mate» er også mye bedre for laget, naturligvis.

Vince 27 år, 197 cm

Fra USA via et opphold i Hannover kom Vince til Norge nesten midt i mørketiden.  Det første han lurte på var om noen hadde en tv eller en skjerm til Playstation!  Derfra har det (nødvendigvis) bare gått fremover. Vince er en humørspreder. Han har vist seg som en lagspiller som bryr seg om andre, og han kommer til å bidra i massevis også på banen.  Vince er sterk, tar ballen til kurven og kan skyte fra distanse.  Komfortabel med det kollektive i angrep, mer og mer på linje med Mathias om hva som er/burde vært/skal være godt forsvar.

Aly 24 år, 200 cm

Aly er egentlig ikke to meter, det bare virker sånn. Norges – eller i alle fall BLNOs – svakeste returlag er blitt bedre, mye bedre, takket være Aly.  Endelig (!) tilbake i Norge og endelig på plass for Bærum etter studier i USA.  Etter få treninger og enda færre kamper er det klart at han vil være en styrke for laget.  Han er trusselen under kurven, han er non-stop innsats og hard jobbing. Det er å håpe at han snart får seg lappen eller finner noen andre som kan kjøre fra Langhus, ellers blir pappa Al snart en del av det faste inventaret i Rykkinnhallen, men det tar vi gjerne så lenge han tar med seg Aly.