Hvis vi sier at det beste laget ikke er med i Final Four denne helgen høres det kanskje litt sprøtt ut. Men kanskje er det riktig, og i hvert fall er det et faktum at Frøya var formlaget i BLNO de siste ukene av seriesesongen. Det er uansett en bekreftelse på det mange har hevdet; at årets utgave av BLNO er den jevneste og mest uforutsigbare på lenge.

Når Gimle går inn i turneringen som seriens beste lag over en hel sesong i år er det ingen tilfeldighet. Kanskje er det mer eller mindre en kalkulert tilfeldighet (om det finnes noe sånt) at de taper sesongens siste seriekamp i Tromsø: På den måten oppnådde de flere ting: blant annet å hvile nøkkelspillere og å unngå Frøya i Final Four. Naboene var jo faktisk det eneste laget som klarte å slå Gimle to ganger.

På vei inn i årets viktigste helg er det lite som er krystallklart; heller ikke i krystallkulen. Gimle har i realiteten cruiset nokså uanstrengt gjennom serien. Savnet av Delano Thomas er ikke så stort som man kunne frykte, og trioen Evan Matteson, Dejan Majstorovic, Audun Eskeland bærer de tyngste byrdene nokså uanstrengt. Dermed blir spillere som Espen Fjærestad og Stian Enge som krydder å regne; en liten ekstra piff som kan avgjøre viktige kamper. Men også videre nedover på benken er Gimle godt forspent. Mikkel Kolstad har fått fortjent tillit og har kvittert med flere gode kamper. Gimle har pusset støvet av Tarje Skarbøe, og om han får minutter i Final Four kommer han ikke til å gjøre noe dumt.

Vi måtte gni oss litt i øynene da vi så resultatet fra Ammeruds siste seriekamp: Seier med tre poeng over Centrum er jo ikke akkurat noe man rammer inn og henger i troféskapet. Og det var lett å tro at dette var en honnør til benkesliterne, men heller ikke det var forklaringen. Dermed går Ammerud inn i sluttspillet som et svært usikkert kort. De var seriens ubestridt beste lag i sesongstarten, men befant seg en stund inne i en ganske dyp bølgedal. En ting er helt sikkert; Ammerud med og uten Marco Sanders er to helt forskjellige ting: Dag Christensen kommer uansett til å levere varene, Ron Timus kommer til å skyte fra alle distanser og seier eller tap defineres av helt andre spillere.

Ingen skal ta fra Asker at de har landets beste, mest rutinerte og mest meritterte spillere på mange posisjoner. Samtidig har det vist seg vanskelig for Jakob Hjorth Jørgensen å bruke mer enn 5 spillere av gangen. Og da blir det litt vanskelig: Hvem bør brukes når, hvem har dagen, hvem er bedre enn andre som er like gode. Om Asker finner svaret på disse spørsmålene er det få lag som kan måle seg med et Aliens i flyt. Asker var i realiteten ute av sluttspillkampen da de lå 10 poeng bak Tromsø i den avgjørende kampen for litt siden. Ingenting stemte og alt så litt kjipt ut. Så traff plutselig Torgrim Sommerfeldt på et par skudd, og vips! så våknet Asker til liv, de fikk kontakt, gikk forbi og slo et usedvanlig tamt Tromsø-mannskap i Vollenhallen. Snodig kamp, rart utfall.

Men også Tromsø klarte seg videre med et nødskrik. De måtte bare ha kniven på strupen før de slo Gimle på hjemmebane. De har vist åpenbare svakheter i løpet av sesongen. Et power house av en big man som liker fadeaway-3ere er jo ikke akkurat en coach's drøm. Når det går dårlig for Gary Wallace går det også dårlig for Tromsø. Sånne ting, samt det faktum at de som vanlig er best i Norge til å spenne forventingene høyt. Ikke før har de tatt seg videre til Final Four med knappest mulig margin – så skal de plutselig til Oslo og hente bøtta.

Uansett utfall denne helgen er det sikkert at det er fire gode lag som møtes i Rykkinnhallen, og kanskje kan de alle fire prise seg lykkelig over at Frøya måtte bli igjen hjemme.

Nanna Sand i NM-finalen for kvinner!?! Har ikke hun lagt opp? Nåja, ikke helt og hun holder definitivt koken samme med gode veninner i Sandvika. Det er ikke ofte du ser «Alder: 54» i en NM-finale, men Hellen Rønbeck holder koken og er med på moroa.

De fire beste lagene i 1. divisjon kvinner er invitert inn i kvartfinalene før Final Four-helgen, og understreker at på spinnesiden kan det bli spinnvilt og underholdende: Og for å begynne i den enden: Sandvika møter Ulriken i kvartfinale. Et Ulriken-lag som har til gode å vinne seriekamper denne sesongen og som er inne i et tøft generasjonsskifte. Det er en helt ny situasjon for et lag som har hatt mye suksess de siste årene. Tapet av Stine Austgulen til college-spill ble svært merkbart, men laget står likevel igjen med mange spillere med mye KL-erfaring og på en god dag kan de slå alle. Men også: Sandvika kan på en god dag gå videre. I så fall møter Sandvika eller Ulriken Gimle, et lag som har problemer i sesongavslutningen.

Gimle burde normalt vært NM-favoritt, men situasjonen er ikke normal. Marianne Sand og deres største stjerne D’Lesha Lloyd er ute med skader. Lloyd har vært den beste poengscoreren i KL og har til tider vært ustoppelig. De to amerikanerne har i hver kamp stått for over 60% av Gimles skudd og poeng. Da blir det også dramatisk når stjernen er ute. Taysha Pye holder også høyt nivå, men hun blir for alene når Gimle møter jevnere besatt lag.

Dermed seiler Ullern opp som kanskje den største favoritten til NM-gull. De har ikke klart det de to siste årene, men kanskje i 2014? Det er i hvert fall vanskelig å matche Jeanine Flaaten, Tina Moen, Therese Häger, Tori Halvorsen, Mia Henriksen og Kristine Kristiansen på rutine, collegebakgrunn, fartstid i KL, samt utallige landskamper på senior og aldersbestemt nivå. Ullern bør få en lett oppgave i sin kvartfinale mot Nordstrand, et lag som stort sett består av eldre og tidligere KL-spillere. Selv med mye erfaring skal det ikke være nok i dette selskapet.

Asker er inne i sin andre sesong i KL, med en snittalder på snaue 19 år og mange spillere med erfaring fra aldersbestemte landslag og litt mer erfarne Sigrid Skorpen. Asker skal opp mot Ammerud i sin kvart. Ammerud valgte ikke å bli med i KL denne sesongen, og ble stående igjen med mye ungt og mindre erfarent da de 5-6 mest toneangivende spillerne forsvant. Ammerud er likevel et lag som er godt skolert under Morten Sanden, og som kan overraske på en god dag.

Programmet for Final Four-helgen med lagoppstillinger kan du laste ned her.