(Bærum Basket–Tromsø Storm 64-72, Sverresborg Hoops–Bærum Basket 57-90). Det ble skrevet basketballhistorie to steder i Norge denne helgen. Først i i Bærum Idrettspark lørdag da Bærum og Tromsø spilte den aller første eliteseriekampen i anlegget. Men om anledningen var historisk, kommer neppe kampen til å få noen hedersplass i historiebøkene. Til det var prestasjonene langt unna det lagene leverte forrige gang de to lagene møttes; i NM-finalen i vår.

Tromsø kom rett fra en nokså middelmådig forestilling mot Ammerud som plutselig seiler opp som en av seriefavorittene.  Men lørdag mot Bærum var Gary Wallace tilbake i normalgjenge, mens også Kiril Raykov fikk vist at han blir å regne med.

For Bærum  var det kort og godt en dårlig dag på jobb, og etter en oppløftende første periode gikk det helt galt de neste 10 minuttene fram til pause.  Tromsø gikk fra yil en 10-poengsledelse og ga den aldri fra seg selv om Bærum faktisk klarte å hente inn forspranget:  Med fire minutter igjen var det kontrakt på 62-64, men det var dagen da ingenting fant veien til kurven. 

Spesielt betenkelig er returstatistikken der Tromsø hentet ned like mange offensive returer som Bærum klarte defensive.  For et lag som klarer å tvinge motstanderne til dårlige avslutninger det selvfølgelig helt avgjørende å få hånden på returene – og der var hjemmelaget helt fraværende lørdag.

Historisk var det også i Trondheim søndag.  Et litt besynderlig serieoppsett sendte Bærum til Trondheim dagen etter Tromsø-kampen og til den aller første BLNO-kampen noen sinne i midt-Norge.  Sverresborg Hoops er seriedebutanter i år, og er spådd en vanskelig vei mot sin første seier. 

– Vi vet at det kommer til å bli en tøff sesong, men vi mener dette er bedre enn å råtne i 2. divisjon, sier coach Frode Ramberg til Adresseavisen.  Det står det respekt av, og det ble en hyggelig seanse i Munkvollhallen:  Et publikum som ikke akkurat har førstehånds kjennskap til basketball fylte den intime hallen, og fikk se en kamp der Sverresborg riktignok kom til kort, men der de likevel kunne glede seg over at premierenervene nå er byttet ut med lysten til å prestere. Det blir ganske sikkert tungt, men entusiasmen og gleden over å være en del av det gode selskap er til å ta og føle på. 

Sverresborg har heller ingen umiddelbare planer om å forsterke laget med utenlandske tilvekster.  Der i gården har man heldigvis et edruelig forhold til pengebruk, og ser nok også at etterveksten i yngre avdelinger kommer til å gi resultater på sikt.

Bærum punkterte i realiteten kampen i 2.periode der Sverresborg fikk store problemer med å løse motstanderens forsvar.  Samtlige spillere fikk gode minutter, og stadig flere melder seg å i kampen om å være en av fem i de vanskelige kampene. Bak veteraner som Stian Mjøs og Nils-Paul Skåra er det spillere som Harald Eika Frey, Magnus Elgmork og Anders Nymo som er i fered med å etablere seg på elitenivå.

Slik vi så kampene i helgen er det vanskelig å forestille seg noen reprise med NM-finale mellom Bærum og Tromsø. Til det var lagene kort og godt for svake lørdag. Men der Tromsø leverte en normalt god kamp mot Bærum har i hvert fall den regjerende norgesmesteren langt mer å gå på. Helgen om to uker vil gi viktige svar når Bærum besøker Gimle og Frøya i Bergen.  Gimle synes å ha «noe» på gang, og i tillegg til Balkan-import kommer de angivelig også til å supplere laget med en amerikaner.