Det er mange norske spillere som gjør sakene sine bra i USA, på ulike collegelag.  Men, som du kunne lese på basket.no i går, det hører med til sjeldenhetene at norske spillere møter hverandre på banen.

I Florida finner du blant annet Stian Emil Berg (på Nova Southeastern) og Magne Fivelstad og Nico Østbye (Barry) – i samme conference i NCAA div. II. Når disse to sjkolene møter hverandre er det litt spesielt, og kanskje litt mer spesielt enn de to lagenes coacher evner å forstå.  Da lagene møttes forrige sesong var det en kamp både Stian Emil og Magne hadde sett frem til, men Stian måtte finne seg i å se mesteparten av kampen fra benken.  I år var det derfor mye som skulle hevnes.

Og mens Nova i år er et fysisk lite lag, med nesten et totalt fravær av store spillere har Barry hatt en oppløftende sesongstart under ny coach.  NSU Sharks var 4-10 før denne kampen, og 1-2 i conference-spill. De har med vitende og vilje lagt opp til et svært tøft kampporgram før jul:  Lagene kan stort sett velge sine egne motstandere før serien egentlig begynner i 2.sesonghalvdel med kamper mot mostandere «conference play».

Barry hadde på sin side levert 10-2 før kampen mot NSU, og med Magne som en av de helt dominerende aktørene. Og i natt så de lenge bra ut for Barry som gikk til pause med en 9-poengsledelse og kontroll på kampen.  Men Stian Emil ville det annerledes og leverte sin kanskje beste omgang i amerikansk basket så langt. 5 av 6 trepoengere fant veien gjennom nettmaskene, og Stian skjøt 7 av 9 totalt i kampen, og ble også lagets beste returtager (6) på 34 spilleminutter. 40-31 til Barry ved pause ble snudd til 72-70 til NSU ved full tid.  Magne hadde en mer gjennmomsnittlig kamp og noterte seg for 4 poeng på 32 minutter, mens Nico Østbye ikke kom på banen i natt.  Statistikken finner du her.

Og, bare noen få timer tidligere, debuterte Stian bror, Daniel, for Bærum i en kamp som også ble tett, spennende og viktig.  Bærum-seier 86-80 over Asker gjør BLNO til en tøff og tight liga i innspurten.