Gull i BLNO og Kvinneligaen er nødvendigvis forbundet med størst prestisje i norsk basketball, men for yngre spillere handler det først og fremst om norgesmesterskapene i aldersbestemte klasser. U19-NM på Eidsvoll ble en turnering preget av kvalitet, jevne kamper og enkelte overraskelser. Og for Bærums 96 gutter ble det en bekreftelse på at det er mulig å spise kirsebær med de store, selv to år for tidlig.

Det var slett ikke gitt at deltagelse i U19-NM ville bli noen hyggelig affære – det er alltid litt risikabelt å kaste unge spillere inn i turneringer to år for unge; vil de være gode nok, robuste nok, fysiske nok og rutinerte nok? Bærum spilte på seg selvtillit i regionsmesterskapet forrige helg der de på en overbevisende måte satte Skjetten på plass i finalen.

Men allerede fredag denne helgen kom den virkelige manndomsprøven: Kampen mot Centrum som var en av de store favorittene i U19-NM. Og for å gjøre en lang historie kort; to minutter før slutt ledet fortsatt Bærum etter å ha styrt begivenhetene store deler av kampen. At det sprakk de siste par minuttene var til å leve med – gutta viste at det umulige var mulig.

Storseier over Kristiansand sendte Bærum til kvartfinale mot Tromsø som nesten var identisk med Vardens 1. divisjonslag. Og historien gjentok seg. Bærum holdt følge, og vel så det, i samtlige perioder og Tromsø var både dyktige og heldige i sluttminuttene da de senket flere tunge skudd.

De to kampene om 5.plassen ble kanskje høydepunktet for Bærum som tapte for nettopp Ullern i kvalifiseringen til junior-NM. Lagene fulgte hverandre som skygger helt inn i sluttsekundene da Johannes Dolven kranglet ballen oppi idet tiden rant ut.

Mot Frøya kom Bærum helt skjevt ut og lå nesten 20 poeng bak før man klarte å samle seg. Men derfra og inn krøp Bærum sakte men sikkert innpå Frøya. Og historien gjentok seg. Med 13 sekunder igjen og uavgjort spilte Bærum tiden ned og nok en gang ble Johannes redningsmann og helt. 1,2 sekunder før slutt scoret han de avgjørende poengene, mens det i realiteten var Chad Brown som ble kampvinner da han sendte Bærum i føringen for første gang i kampen (!) med scoring i siste minutt.

For Bærum er det nødvendigvis inspirerende å se at neste års NM kan bli en morsom utfordring ettersom samtlige 94-spillere takker for seg i år. Det betyr for eksempel at helt sentrale spillere som Marko Lepovic, Espen Fjærestad, Nick Seach, Sondre Tallaksen og Peter Midvedt må finne seg i å se neste års U19-turnering fra sidelinjen.

Bærum har selvfølgelig heller ikke noe imot å være det beste laget fra Bærum i NM. Sandvikas 94/95-lag mislyktes denne helgen og måtte ta til takke med en 7.plass. Neste år spiller de forhåpentlig sammen Bærum-spillerne om NM-gull.

Kampene:
Bærum-Centrum 64-72
Kristiansand-Bærum 50-85
Tromsø-Bærum 82-69
Bærum-Ullern 64-62
Frøya-Bærum 77-79