I påvente av kamper spilt i sesongen 2013/14 er det naturlig å se litt tilbake i tid, og for oss i Bærum er det hyggeliog å dvele ved enkelte høydepunkter fra klubbens korte historie.  Det første NM-gullet ble hentet hjem etter en forrykende finaleserie mot Tromsø; fem kamper der Tromsø kom til kort i den femte og avgjørende finalen på hjemmebane.  Her er Hall Skåras inntrykk:

(BLNO finalekamp V – Tromsø Storm vs Bærum Basket: 74-78). Bærum Basket slo knock-out på Tromsø Storm i femte og avgjørende finalekamp i Tromsøs egen storstue fylt med 1913 tilskuere. 1900 av dem var stille som østers da sluttsignalet lød, mens de 13 tilreisende Bærumtilhengerne jublet ellevilt i konkurranse med Bærumspillerne og deres to trenere. Nils-Paul og Christer mottok den og løftet det synlige beviset jublende over hodet: Askeladden hadde vunnet NM og hele kongepokalen!

Publikum ble i åpningsminuttene av kampen oppfordret til å bli stående til Tromsø hadde scoret sine første poeng. Dermed ble de stående i respekt for Bærum som scoret de første fire poengene før Tromsø selv kom på scoringslista. Deretter handlet det imidlertid mest om hjemmelaget. Anført av Timus og January opparbeidet Tromsø seg en solid ledelse. Bærum hadde store problemer med å få uttelling på sine angrep og scoret fattige 10 poeng i første periode mot Tromsøs 20 poeng. Der og da så det mørkt ut for gjestene fra sør.  

Det synes imidlertid som om Bærum spiller best når de har kniven på strupen. For i andre periode begynte opphentingen. Donald begynte sin herjing med Tromsøforsvaret, og skuddene til Bærums skyttere fant veien til kurven. Og etter halvspilt kamp var man like langt på scoren 37-37! 

Det spørs om ikke det harde kampprogrammet da begynte å gjøre seg gjeldende for Tromsø. De har utvilsomt dyktige spillere på laget, men Bærum er nok et mer komplett lag. Dermed har trenerduoen på Bærum større spillerom mht spillerrotasjon med det resultat at spillerne på Bærumslaget under siste finalekamp nok hadde friskere bein enn Tromsøs spillere. Dette ble tydelig etter hvert som kampen skred frem og Bærum overtok mer og mer av føringen i oppgjøret. Det var nå Tromsø som kom halsende etter og kjempet for å komme ajour med gjestene fra sør.  

Det klarte de imidlertid aldri. Bærum overtok initiativet og beholdt ledelsen gjennom hele andre halvdel av kampen. Poengforskjellen var imidlertid liten nok til at det var konstant spenning i oppgjøret. Det toppet seg da Bendik klarte å senke en viktig trepoenger tretti sekunder før slutt. Dermed var forskjellen mellom lagene fattige to poeng! 19 år gamle Stian-Emil (Berg) lot seg imidlertid ikke vippe av pinnen, og i neste angrep løp han igjennom hele Tromsøforsvaret og satte en enkel lay-up. Og han var ikke snauere enn at han iskaldt satte sine to straffeskudd da han ble feilet like etter. Seieren var sikret! 

Dette var en stor seier for guttene og trenerduoen! Mange hadde nok ikke stor tro på at Bærum Basket skulle kunne slå både Frøya, Asker og Tromsø i sin jakt på kongepokalen. Men laget hadde vist tidvis storspill i grunnserien, og visste at de kunne hamle opp med de beste om de satte alle kluter til. Og det gjorde de til gangs i sluttspillet, og den ene favoritten etter den andre måtte melde pass for dem. Flere av spillerne har spilt sammen siden de var guttespillere, og med hjelp fra et par dyktige importspillere måtte samtlige lag i BLNO se seg slått av Bærumsguttene. Dette er nok en opplevelse som de alle vil minnes med glede resten av livet! Og det spørs om ikke trener Pål Berg nå ble historisk. For hvem andre har vunnet NM som spiller, samt vunnet NM som trener for juniorlag pluss senior kvinne- og herrelag? 

Gratulerer med kongepokalen, Askeladden Bærum Basket! Det er det synlige bevis på at dere er norges beste basketball-lag i 2011!